Ten sensibil ... love me more! love me more!


Dragilor,

Astazi tratez subiectul despre tenul sensibil si voi participa cu acest articol la concursul pentru bloggeri de pe blogul Andreei aici. Pentru a realiza acest articol am cerut si parerea unui specialist: Sinziana Iaru Make-up artist si trainer la Academia Exclusive Beauty Line

0

Internetul este plin de informatie despre acest subiect, insa as vrea sa punctez cateva aspecte:
 Ce este tenul sensibil? (caracteristici)
Tenul sensibil reactioneaza mai puternic si mai repede decat un ten normal si poate ajunge pana la senzatii puternice de usturime, piele care tine sau chiar intepaturi/ arsuri.
Tenul sensibil poate fi "mostenit" si se manifesta cel mai des in cazul cuperozei; in multe alte situatii putem dobandi sensibilitate la diverse ingrediente din cosmetice!

Sainziana Iaru Make-up : Tenul sensibil tinde sa aiba un aspect subtire, delicat si pori fini. Capilarele de sange se sparg usor, textura subtiere a pielii le evidentiaza cu usurinta, tenul este adesea alergic, reactionand de multe ori cu usurinta la factorii climatici, caldura sau frig. Schimbarile de temperatura, anumite produse de curatare, cosmeticele pe baza de alcool determina iritarea pielii si inrosirea acesteia, prin aparitia vinisoarelor de sange specifice tiparul scandinav, a petelor rosii pe fata, gat si decolteu. De multe ori reactiile tenului sensibil sunt confundate cu alergii.Simptomele caracteristice tenului sensibil sunt:
– senzatia de ”strangere” a pielii dupa spalare;
– iritabilitatea crescuta;
– aparitia frecventa de pete rosii pe fata si gat;
– dupa aplicarea unui produs cosmetic nou, apar pete aproape de fiecare data;
– in situatii de stres, apar cosuri pe fata;
– dupa mai mult timp petrecut intr-o incapere cu un aer foarte cald si uscat, apare senzatia de mancarime a pielii;
– pielea se arde foarte repede la soare".

Un alt aspect pe care vreau sa il lamurim este raspunsul la intrebarea: Un ten normal/ mixt/ gras/ uscat poate fi si sensbil? 
Sinziana Iaru raspunde: Exista intradevar la un moment dat teoria (foarte gresita) conform careia tenului sensibil ii era atribuita pielea uscata dar ulterior s-a descoperit ca si pielea grasa poate fi la fel de sensibila, de aceea caracteristica cea mai importanta a tenului sensibil este data de iritarea exagerata la anumite influente din exterior (frigul, caldura, poluarea, praful) sau din interior(lipsa consumului suficient de apa, anumitte tratamentecu medicamente sau dereglari hormonale )
Pielea iritata se inroseste, dand senzatia de piele care strange, arde, mancarimile pielii sunt foarte frecvente, senzatia de furnicaturi, intepaturile si chiar scuamele, bubitele si cosurile."

Asa ca dragele mele nu incercati sa ignorati semnalele transmise de tenul vostru indiferent de tipul de ten cu care va mandriti!

Cum ingrijim tenul sensibil? De ce ingredienti trebuie sa ne ferim?

Sinziana Iaru: "Exista in acest moment linii dermocosmetice dedicate special acestui tip de ten. Asta si pentru ca una din doua femei sufera de un ten sensibil si aproape 40 % dintre barbati. 
Principalul scop in acest caz este sa reusim sa pastram un echilibru in pastrarea stratului acid protector al pielii. 
Ingrijirea tenului sensibil necesita produse cosmetice speciale, cu ingrediente cat mai putine (fara parfum, aditivi si uleiuri) si de buna calitate, pentru calmarea si protejarea acestuia pe lunga durata. 
Se recomanda folosirea unei creme de protectie cu dimethicone, deasemena este nevoie de produse de ingrijire ce contin musetel, aloe vera (recunoscute pentru actiunea lor calmanta) sau acid salicilic (pentru cele care au si ten gras). Folosirea unei ape termale este foarte necesara. Tenul se va spala cu apa calduta si se va tampona cu un prosop foarte fin pentru a nu irita si mai mult. Nu se vor folosii produse abrazive, scruburi sau orice ar putea irita pielea."

Pentru toate tipurile de ten este recomandat sa folosesti mereu produse de protectie solara, insa pentru posesoarele tenurilor sensibile este OBIGATORIU acest pas, indiferent de anotimp. Alege produsele care nu contin care nu contin parabeni, parfum, lanolina si alti agenti chimici.

Nu doresc sa mai "pun sare pe rana" si as vrea sa subliniez ca acest tip de ten cere mult iubire... multa, multa. Noi femeile ne mandrim ca suntem femei si ne ingrijim, dezvoltam adevarate ritualuri de ingrijire, studiem maxim  produsele cosmetice, cumparaturile sunt adevarate "vanatori de comori" asa ca nu vad de ce sa nu fie bucurie ca tenul nu ne lasa sa fim lenese in ingrijire.
Eu imi iubesc tenul si ii multumesc ca are anumite "pretentii" de la mine. Nu este sensibil, dar am mai tot timpul bujori in obrajori si nu arata intotdeauna fresh! Sunt atenta la produsele pe care le folosesc, insa uneori nu pot sa rezist testarii unor noi produse.
Cum il machiem? 
Machiajul tenului sensibil se supune acelorasi reguli ca la produsele de ingrijire. Produsul trebuie sa fie testat dermatologic, sa nu contina ingredienti iritanti, sa nu blocheze porii... si lista poate continua.
Sinziana Iaru: "In cazul tenului sensibil folosim produse dedicate strict acestui tip de ten. Fondul de ten trebuie sa fie foarte lejer, sa nu astupe porii , non-comedogen. Se va folosi o pudra lejera care sa nu usuce excesiv tenul si sa ii redea acel aspect uscat. Tehnica folosita in cazul acestui ten este aceea de tapotare usoara astfel incat sa evitam iritarea dermului. Se vor alege produse care nu contin parabeni, parfum, lanolina si alti agenti chimici. 
Exista pe piata produse de machiaj pe baza de minerale sau chiar o gama bio."

Fondul de ten este cel mai important in machiaj pentru ca te insoteste pe tot parcursul zilei, formeaza baza de machiaj asa ca trebuie sa fie conformabil si fresh. 

Voi ce tip de ten aveti? Cum il ingrijiti?

Pana data urmatoare, 
Kisses from Dana!